Selecteer een pagina

Osteopathie Paard

Elk paard is een atleet. Bewegen is belangrijk. Of het paard nu recreatief wordt bereden of sportief zeer actief is, hij moet soepel en zonder problemen kunnen bewegen.

 

Een paard is een vluchtdier en bewegen is van levensbelang. Zodra een jachtdier hem als prooi probeert aan te vallen, moet het snel kunnen bewegen en vluchten. Het paard moet mee kunnen komen in de kudde. Als individu is hij te zwak en wordt gepakt door jachtdieren. De kudde geeft hem bescherming. Daarnaast is het paard een steppedier en is de hele dag door aan het grazen om zijn kostje bij elkaar te rapen. Zijn lichaam is erop dan ook op gebouwd om de hele dag te bewegen, zowel zijn bewegingsapparaat (skelet, spieren en banden) als zijn spijsverteringsapparaat (maagdarmkanaal etc.). Bovendien moet een paard kunnen staan omdat zijn lichaam er niet voor gemaakt is om lang te liggen.

Blokkades / ongemakken

Een blokkade is een bewegingsbeperking en kan een ongemak veroorzaken.
Vaak ontstaat een blokkade doordat een paard een keer uitglijdt in het land, valt, een klap krijgt van een ander paard of vast ligt in de box, waardoor hij een extreme beweging maakt.
Een blokkade is eigenlijk een soort zelfverdedigingsmechanisme. Als door een extreme beweging bijvoorbeeld de tussenwervelschijf over zijn grens dreigt te draaien wordt door het zenuwsysteem met behulp van een spasme dit deel “op slot” gezet. Het ergste, beschadiging aan het ruggemerg en daardoor verlamming wordt zo voorkomen. Dankzij de blokkade.
Maar een geblokkeerd gewricht is nadelig. Een geblokkeerd gewricht is een gewricht waar een bepaalde beweging niet meer mogelijk is. Vaak is een blokkade ook pijnlijk. Een blokkade is te herkennen aan verkrampte spieren (rond dit gebied), veranderde doorbloeding (warme of juist koude plekken), veranderde secretie (op die plek juist veel zweten of helemaal niet), verandering van de huid (het haar staat anders of is anders van kleur of vertoont soms schuurplekken van het shabrak of van het dek).

Ongemakken door blokkades

Blokkades kunnen op vele manieren ontstaan. Uitglijden, gek doen in het land, hangen aan het halster, overbelasting in het werk, een val of een klap. Symptomen waarbij een osteopatische behandeling uitkomst kan bieden zijn:

In de beweging:
Niet soepel bewegen.
Stijf en stug zijn.
Onrustig zijn of schudden met het hoofd.
Traag en sloom zijn.
Of juist loperig zijn.
Onregelmatig lopen.
Ongelijke passen maken, kort-lang passen.

Rijtechnisch gezien:
Onrustig zijn tijdens het opzadelen en / of aansingelen.
Moeite hebben met inbuigen naar een kant.
In verzet komen (bokken, steigeren, staken).
Problemen hebben in de galop (aangaloperen, overkruist galoperen, bokken tijdens het aangaloperen).
Niet willen nageven.
Tegen de hand komen.
Kantelen met het hoofd.
Scheef lopen.
Moeite hebben met bepaalde dressuuroefeningen (travers, schouderbinnenwaarts, wijken, het achterwaarts gaan, series of pirouettes).
Naspringen in het galopchangement.
Moeite hebben met verruimingen en overgangen.
Niet goed kunnen ondertreden met de achterhand.

Springtechnisch:
• Plotseling weigeren voor de sprong;
• Vluchten of bokken na de sprong;
• Vlak blijven boven de sprong;
• Niet mooi kunnen uitslaan tijdens de sprong;
• Tijdens de sprong het been onvoldoende buigen;

Ijslanders:
• Töltproblemen en / of drafproblemen bij IJslanders.

Hoefsmid
• Moeite met het geven van de voet tijdens hoefverzorging;
• Trappen
• Moeite hebben om langdurig een voet te geven.

Gezondheidsproblemen, of problemen die niet direct gelinkt worden aan het rijden kunnen positief beinvloed worden met osteopathie:
Vaak koliekerig.
Hengstigheidsproblemen.
Overdreven nervositeit.
Niet lekker in de vel zitten.
Erg veel zweten of juiste helemaal niet zweten.
Slechte conditie / weinig uithoudingsvermogen.
Slecht aankomen in conditie / dun blijven.
Onregelmatig of kreupel zijn zonder duidelijke oorzaak.
Klachten aan de luchtwegen.
Overmatig plassen.
Huidproblemen.
Stijf zijn in de spieren en / of spierbevangenheid.
Gevoeligheid voor laminitis (hoefbevangenheid).
Artrose (kan niet worden genezen, maar wel worden ondersteund door osteopathie en complementaire diergeneeskunde).

Bij urgente klachten, zoals acute koliek dient u altijd eerst de dierenarts te bellen. Hij/zij is in staat in een acuut stadium uw paard te helpen. Beterdier kan u met behulp van osteopathie en complementaire diergeneeskunde helpen in minder acute gevallen.

Preventieve behandeling

Elk paard glijdt wel eens uit of ligt eens vast in de box. Als eigenaar of ruiter merkt u dat niet altijd, maar hierdoor kunnen paarden wel blokkades oplopen die na verloop van tijd problemen/klachten opleveren.

Daarom laten steeds meer mensen een tot twee keer per jaar hun paard(en) preventief controleren en indien nodig behandelen.

Ook begeleiden we bij Beterdier dierenpraktijk op een aantal stallen de sportpaarden.

Sportbegeleiding

Een ultieme prestatie kunnen behalen is afhankelijk van een heel aantal voorwaarden. Jij als ruiter moet gezond en fit zijn. Jouw paard moet goed in zijn fel zitten, zowel emotioneel als fysiek. Jij bent daar verantwoordelijk voor. Goede voeding en verzorging, op tijd naar de hoefsmid, een goede tandarts, juiste training, voldoende beweging en een soepel lichaam vormen de basis van de paardensport.

Een goed management is dan ook van groot belang. Een paard kan niet continu optimaal presteren. Werk naar een piek toe, maak een wedstrijdschema en een traingsschema. Dit kun je je met je instructeur/ instructrice bespreken.
Topprestatie is alleen mogelijk met een heel goed team. Wij kunnen onderdeel zijn van dat team door te kijken waar je paard bewegingsmoeilijkheden heeft.

Afspraak maken

U kunt via whatsapp, email of facebook een bericht sturen met een terugbelverzoek. U kunt ook telefonisch een afspraak maken. Om volledige aandacht voor het dier te hebben wordt tijdens de consulten de mobiele telefoon niet opgenomen. Op het antwoordapparaat kunt u uw naam en telefoonnummer achterlaten. Dan wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Als er een afspraak is gemaakt ontvangt u een vragenlijst. Deze bestaat uit persoonlijke gegevens en vragen over het paard. Om het paard goed te kunnen onderzoeken, moet het schoon en droog zijn. Dus niet nat van de regen of nat van het zweten. Ook wordt afgeraden op dezelfde dag van het consult, voorafgaande aan de behandeling met het paard te werken. Afhankelijk van de blokkades en de regio’s waarin deze gevonden worden kan de ligging van het zadel en het hoofdstel worden bekeken. Daarom is het raadzaam het zadel en hoofdstel mee te nemen naar het consult.

De kosten van een behandeling zijn afhankelijk van de plaats waar het paard wordt behandeld. Bij paarden waarbij we op locatie moeten komen, worden visitekosten in rekening gebracht. Een consult duurt ongeveer een uur.

Voor verdere vragen over de behandeling of de prijs, kunt u contact opnemen met Beterdier:

info@beterdier.nl – telefoonnummer 06 20588411 – facebook – whatsapp.

De behandeling

Het consult begint met een kort vragengesprek over onder andere klachten en bijzonderheden. Het vooraf door u ingevulde vragenformulier wordt besproken. Daarna volgt een globaal onderzoek van het totale paardenlichaam. Er wordt gelet op beweeglijkheid, vorm, structuur, temperatuur van weefsels en gewrichten. Tevens wordt aan de longe gekeken naar de beweging van het paard. De bevindingen worden besproken met de eigenaar. Naar aanleiding van wat er gevonden wordt, vindt de osteopathische behandeling plaats. De handen zijn het enige gereedschap waarmee wordt gewerkt, zowel tijdens het opsporen van blokkades als het opheffen daarvan. Er wordt niet alleen gekeken naar de plek waar de klacht optreedt, maar het gehele paard wordt onderzocht en behandeld.

De behandeling gebeurt in alle rust. Paarden accepteren het en gaan helemaal mee in de bewegingen. Zelfs nerveuze paarden kunnen op den duur ontspannen. Er wordt gebruik gemaakt van kleine bewegingen en soms grotere manipulaties. Na de behandeling wordt, afhankelijk van het trainingsniveau van het paard en de aard van de klachten een aantal dagen tot een week vrij voor het paard geadviseerd. Dit is om het paard te laten wennen aan zijn nieuwe balans en weefsels te bevestigen in hun nieuwe houding en beweeglijkheid.

Afhankelijk van de klacht en de reactie van het paard op de behandeling zijn 1 tot 3 behandelingen nodig. Zelden zijn meerdere behandelingen nodig.

In sommige gevallen is het beter om de osteopatische behandeling van uw paard uit te stellen. Bijvoorbeeld als uw merrie met veel moeite drachtig is geworden, is het niet wenselijk om in de eerste 3 maanden en de laatste 2 maanden van de dracht te behandelen. Daarom horen wij graag van u of uw merrie drachtig is en hoe dit is verlopen. Indien uw merrie moeiteloos drachtig is geworden en er in voorgaande jaren ook geen probleem is geweest met het drachtig worden is een osteopatische behandeling geen probleem.

In sommige gevallen kunnen we in overleg met u besluiten of er wel of niet wordt behandeld, bijvoorbeeld in acute situaties zoals koorts en koliek.

Na de behandeling

Na de behandeling wordt een aantal dagen rust voor het paard geadviseerd. Dit is om het paard te laten wennen aan zijn nieuwe balans en weefsels te bevestigen in hun nieuwe houding en beweeglijkheid.
Tijdens de rust mag het paard wel in de weide, paddock of aan de hand worden gewandeld. Daarna zou longeerwerk een goede opbouw kunnen zijn en kan na enkele keren het werk onder het zadel weer rustig worden opgepakt.

We raden het af om de eerste dagen na een behandeling de hoefsmid of de tandarts te laten komen

Osteopathie en Complementaire Diergeneeskunde

  

info@beterdier.nl

tel 0620588411

BEHANDELLOCATIES PAARDEN

Beterdier
Hoofdweg 89
9687 PK Nieuw Beerta

Manege HJ Cazemier
Hoofdstraat 53
9356 AV Tolbert

South Side Stables
Drentseweg 39A
8426 EN Appelscha

Stal Oude Meerdijk
Oude Meerdijk 48
7824 RW Emmen